Twaalfvingerige darm

De rede waarom de twaalfvingerige darm zo heet is, omdat de darm een lengte heeft van 20 a 25 cm dat is ongeveer 12 vingers. De twaalfvingerige darm is niet alleen verbonden met de maag en dunne darm, maar ook met de lever, galblaas en alvleesklier.

Functies

Neutraliseren van het zuur.

Een belangrijke functie van de twaalfvingerige darm is het neutraliseren van de pH in de voedselbrij dat, afkomstig uit de maag. De voedselbrij heeft een lage PH, waardoor de zuurconcentratie hoog is. Daarom is het enzym pepsine nog actief en dit enzym kan je lichaam verteren, als je niet beschermt was door een slijmvlies en dikke slijmlaag. Door het neutraliseren van de PH in de twaalfvingerige darm wordt het enzym pepsine inactief en wordt het ongevaarlijk.

Hoe neutraliseert de twaalfvingerige darm het zuur

De twaalfvingerige darm neutraliseert de lage PH van de voedselbrij met waterstofcarbonaat uit de de alvleesklier. wat basisch is daardoor gaat de PH omhoog en kan het enzym de organen niet langer beschadigen.

Verteren

In de twaalfvingerige darm wordt de voedselbrij nog verder verteert. Doordat de alvleesklier nog enzymen produceert en naar de twaalfvingerige darm stuurt de alvleesklier produceert enzymen, zoals Trypsine,lipase en amylase.

Ook wordt aan de voedselbrij gal toegevoegd. Dit gal wordt gemaakt in de lever en wordt opgeslagen in de galblaas. Vanuit de galblaas gaat het naar de twaalfvingerige darm. Dit gal gaat de vetdruppels van de voedsel brei afbreken in nog kleinere vetdruppel dat makkelijk door je lichaam kan woorden opgenomen. Dit vet wordt onder je huid opgeslagen als reserve voedsel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb